H4<k3n |V|3+ 3L3<+R0ni<4

Het Display

Het Display is een klein kastje datHet Display in ontwikkeling
  • Steeds de laatste tweet van mijn Twitter-timeline laat zien
  • Steeds het bovenste bericht van mijn Facebook-nieuws laat zien
  • Een rode LED laat branden als ik een GMail-bericht heb dat ik nog niet heb gelezen
  • Een groene LED laat branden als mijn PC bezig is met (muziek/films) downloaden
  • Een groene LED laat knipperen als mijn PC bezig is met uitpakken van gedownloade films/muziek.
Elke keer als het kastje iets laat zien laat hij ook in Morse-code een berichtje horen (ik ben vroeger telegrafist geweest, dus ik kan Morse opnemen). Het kastje heeft geen voeding nodig, het betrekt zijn voeding van de USB-aansluiting van de PC. Als de PC aan staat, dan staat het kastje aan. Het Display Op de foto zie je dat het kastje vroeger Twitter-display heette. Inmiddels laat hij ook Facebookberichten zien.

Het schema

Het Display bestaat een Arduino Uno, een LCD waar 4 regels van 40 karakters op passen, een mini-luidsprekertje en een paar LED's. De voeding komt uit de USB van de computer. Hij slurpt niet zo veel. Schema van Het Display

De groene LED zit op digitale uitgang 2 van de Arduino. Deze brandt als je computer bezig is met downloaden van muziek en films.

De rode LED op digitale uitgang 7 gaat aan indien er een e-mail binnen is gekomen.

Het speakertje is een klein plat dingetje (zie foto rechts, gekocht bij Hackerstore) dat ik rechtstreeks op digitale uitgang 12 heb gemonteerd. Speakertje

Het gebied met de instelpotmeter en de twee weerstanden van 22 ohm is voor het regelen van de stroom door het display en voor het instellen van de achtergrondverlichting. Deze heb ik eenmalig ingesteld met de instelpotmeter op maximaal contrast (goede leesbaarheid).

Het LCD heb ik gekocht bij Conrad, type nummer AV4040 (merk: Anag Vision). Elke ander type voldoet wel, de meeste tijd ben je kwijt met het uitzoeken van de aansluitingen. Bij Conrad kun je de bijbehorende datasheet downloaden. Daar staan de aansluitingen op en nog wat extra "Engelstalige" info (Engelstalig tussen aanhalingstekens vanwege de krakkemikkige vertaling; vermoedelijk door een niet-native speaker uit een onbekend Aziatisch land). Het LCD wordt door mij aangestuurd in 4-bit-modus. Dat scheelt solderen, want nu hoefde ik maar 4 datalijnen te solderen aan het LCD.

De opbouw

Opbouw Bovenstaande foto toont hoe de binnenkant van mijn kastje eruit ziet. Het groene plaatje op de achtergrond is het LCD. De onderdelen heb ik in de lucht gesoldeerd, ik had naast de Ardunio geen andere printplaat nodig.

 De software

De software die ik heb gemaakt bestaat uit 2 delen: een Arduino-sketch en een C#-programma. Het C#-programma is een Windows Forms app die zich in het systeemvak nestelt. Een redelijk lelijk ikoontje (zelf ontworpen) toont een leeg display en verandert soms in een Facebook-ikoontje of Twitter-ikoontje afhankelijk van wat ie aan het doen is. Het C#-programma haalt van Twitter/Facebook/GMail de berichten op. Is er een nieuw berichtje binnengekomen dan stuurt ie een signaal naar de op een USB-poort aangesloten Arduino. SystemDesign Het C#-programma maakt gebruik van de Facebook C# SDK en van Tweetsharp (C#-Twitter-SDK). De app heeft een ingebouwde webbrowser (die zie je bij dagelijks gebruik niet want hij zit als klein ikoontje in het systeemvak) waarmee de gebruiker (eenmalig) toestemming moet geven voor Facebooktoegang. Je moet op zowel Facebook en op Twitter als ontwikkelaar een app aanmaken en de sleutels invullen in het instellingenscherm van het C#-programma. Hieronder het klassendiagram van het C#-programma. Voor de details moet je maar ff in de source kijken. Klassendiagram

Download

C#-programma (executable en benodigde DLL's)

Arduino-programma

Broncode C#-programma   Datasheet van het door mij gebruikte display  
(C) 2019 M4rc3lv